Marinirani kunić

Marinirani kunić na krompiru i šargarepi
Vreme pripreme
1 hr 40 mins
Vreme kuvanja
1 hr 40 mins
Gotovo za
1 hr 40 mins
 

Brzo i ukusno spremljeno jelo za vas i vaše prijatelje!

Obrok: Main Course
Kuhinja: French
Ključna reč: pečena zečetina, ukusna zečetina, ukusan kunić, zečetina iz rerne
Broj obroka: 5
Autor: Nebojsa Subotic
Sastojci
  • 1 sveži kunić, isečen na komade (oko 2 kilograma)
  • 6 supenih kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 4 češnja belog luka, propasirnog
  • bibera i soli po ukusu
  • 2 kašiice balsamico sirćeta
  • 1,5 kg krompira, isečen na kriške
  • 0,5 kg šargarepa, isečene na 2 do 3 dela svaka
Uputstvo za pripremu
  1. Pomešati sastojke za marinadu, ulje, beli luk, biber, so, sirće.

  2. Sa pripremljenom marinadom premazati svaki komad kunića i poslagati u jednu plastičnu posudu, i nakon mariniranja presuti ostatkom marinade, te ostaviti da odstoji u frižideru.

    Bilo bi idealno ako bi kunić odstojao u marinadi oko 1h pre pečenja.

  3. Duboku tepsiju podmazati sa maslinovim uljem, poslagati posoljen krompir i šargarepu. Preko krompira i šargarepe poslagati komade kunića, i kada ste sve poslagali, prelijte preostalu marinadu iz plastične posude preko sastojaka u tepsiji.

  4. Kada ste sve poslagali, prekrijte tepsiju sa aluminijumskom folijom, i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 C. Pecite 90 minuta, zatim skinite foliju i pecite jos 10 minuta ali samo sa uključenim gornjim grejačom na 200 C da meso dobije zlatno žutu boju.

  5. Servirajte toplo uz čašu polusuvog crvenog vina!

    Prijatno!!

Pečeni kunić u rerni

Pečeni kunić u rerni.
Pečeni kunić u rerni
Vreme pripreme
3 hrs
Vreme kuvanja
3 hrs
Gotovo za
3 hrs
 

Izvrsni sporo pečeni zec u rerni! Slasni obrok za porodična okupljanja!

Obrok: Main Course
Kuhinja: American
Ključna reč: pečena zečetina, ukusna zečetina, ukusan kunić, pečeni kunić
Broj obroka: 4
Sastojci
  • 1 sveže očišćen kunić (težine oko 2 kg)
  • 6 supenih kašika eksta devičanskog maslinovog ulja
  • 2 isceđena sveža limuna
  • 4 grančice svežeg ruzmarina
  • 4 češnja belog luka (isitnjenog)
  • 2 glavice crnog luka (isitnjenog)
  • mleveni crni biber, najbolje trenutno mleveni
  • morska so po ukusu
Uputstvo za pripremu
  1. Sve sastojke za marinadu pomešajte zajedno, maslinovo ulje, limun, ruzmarin, beli i crni luk, biber i morska so u količini koja će biti dovoljna za jednog celog zeca.

  2. Marinirajte zeca tako što ćete ga staviti ili u kesu za mariniranje, ili u veću kesu za zamrzivač . Prvo marinirajte zeca u jednoj plastičnoj posudi tako da bude mariniran i spolja i iznutra. Zatim stavite zeca u kesu za mariniranje (zamrzivač), sipajte preostalu marinadu, zatvorite kesu, još jednom dobro protresite tako da marinada bude ravnomerno raspoređena na svim delovima zeca. Potom kesu sa mariniranim zecom i marinadom stavite u frižider i neka odstoji bar 2 sata. Bilo bi idealno kada bi ovu marinadu i zeca marinirali dan pre pečenja, ali i 2 sata je dovoljno da zec poprimi ukuse i mirise marinade.

  3. Nakon što je mariniranje završeno, potrebno je sporo ispeći kunića. Kako ćete to uraditi? Mariniranog zeca stavite u pekač tako da bude skupljen ka unutra, prelijte sa ostatkom marinade i stavite u umereno zagrejanu rernu, oko 150 stepeni celzijusa. Zec neka se peče u pokrivenom pekaču, povremeno okrenite zeca da se ravnomerno ispeče. Trebalo bi da se peče od 2 do 3 sata, zavisno od zrelosti samog mesa. Zec je pečen kada počne da se odvaja od kosti. Ukoliko u toku pečenja ispari sva marinada, dodajte vodu pomešanu sa maslinovim ulja. Gotovi zec bi trebao kada je pečen da bude zlatno žute boje.

  4. Servirajte na sto sa prilogom pečenog krompira ili barenog povrća po vašem ukusu.

  5. Uživajte u obroku!

    Prijatno!!!

Punjeni kunić sa pirinčom i pečurkama

Punjeni kunić sa pirinčom i pečurkama

Okupite svoje voljene i nahranite ih ovim predivnim obrokom!

Obrok: Main Course
Kuhinja: French
Ključna reč: Punjeni kunić, Punjeni zec
Broj obroka: 6 osoba
Sastojci
  • 1 ceo kunić sa džigericom
  • 600 grama pečuraka
  • 1 glavica crnog luka
  • 4 češnja belog luka
  • 200 grama pirinča
  • 3 očišćene šargarepe
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 šolja suvog belog vina
  • 100 grama maslaca
  • sveže začine i so dodati po vašem ukusu
  • 200 grama dimljenog sira, izrendanog
  • crni biber
Uputstvo za pripremu
  1. Očistite celog kunića. Posolite zeca sasvim malo jer će punjenje biti slano po Vašem ukusu. Stavite odvojeno džigercu da se prokuvau vodi i potom iseckajte na komadiće. Zagrejte ulje i propržite seckani crni i beli luk, šargarepu i pečurke.

  2. Dodajte prethodno opran pirinač, jednu šolju vrele vode i iseckanu džigericu. Kada pirinač upije vodu, dodajte biber, belo vino i izrendani sir. Mešajte nekoliko minuta dok se sir ne otopi, zatim poslolite i začinite svežim začinima po ukusu.

  3. Napunite zeca sa tako pripremljenim punjenjem, i sa kanapom umotajte oko trupa da punjenje ne bi izlazilo tokom pečenja. U tepsiju ili vatrostalni pekač stavite maslac, zatim stavite punjenog zeca, premažite zeca sa maslacom i dodajte šolju vrele vode u posudu u kojoj pečete punjenog zeca. Zeca prekrijte sa alu folijom i stavite u rernu. Rernu uključite na 200 C i pecite oko 2 sata. (umesto prekrivanja folijom možete koristiti i specijalnu kesu za pečenje u rerni, ali u tom slučaju pecite nekih 30ak minuta kraće)

  4. Nakon 2 sata skinite foliju sa posude, premažite zeca još jednom sa maslacom i vratite u rernu dok ne porumeni.

  5. Ovo predivno jelo poslužite vašim voljenima, a ljubiteljima vina ponudite polusuvo belo vino sa voćnom kupažom. Savršen prilog ovom jelu jeste restovani krompir. Prijatno!

Ragu od kunića sa crvenim vinom

Ragu od kunića sa crvenim vinom (Civet de Lapin)

Utisak: Ovo jelo je neverovatno ukusno!!!

Obrok: Main Course
Kuhinja: French
Ključna reč: zeciji gulaš, zečiji ragu, ukusna čorba od kunića
Broj obroka: 6
Autor: chef Jean-Louis Palladin
Sastojci
  • 4 supene kašike maslaca
  • 3 supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 2 komada kunića, isečenih na 6 delova (izdvojte sa strane džigericu, bubrege i srca)
  • So i sveže mleveni crni biber
  • 1 srednja glavica crnog luka (sitno seckani)
  • 4 češnja belog luka (izgnječen i iseckan)
  • 1 praziluk (samo beli deo, opran)
  • 2 oguljene šargarepe
  • 1 oguljeni celer
  • 2 stabljike celera
  • 3 grančice svežeg ruzmarina
  • 6 grančica svežeg timijana (majčine dušice)
  • 1 lovorov list
  • 3 šoljice suvog crvenog vina
  • 4 šolje pilećeg bujona
  • 1 glavica crnog luka (oguljen)
  • 1 supen1 kašika šećera
  • 150 grama slanine
  • 400 grama šampinjona
Uputstvo za pripremu
  1. Istopite 2 supene kašike maslaca i 2 kašike maslinovog ulja u velikom dubokom tiganju na srednjoj temperaturi. Zeca začinite sa solju i biberom i pržite dok ne porumeni, 3-5 minuta na jednoj strani, zatim okrenite na drugu. Uklonite zečetinu iz tiganja tako da je iscedite od ulja. Smanjite temeraturu na srednju, dodajte crni i beli luk i prodinstajte oko 5 minuta.

  2. Iseckajte praziluk, šargarepu, pa sa celerovim korenom i listom sve dodajte u tiganj. Dodajte i lovorov list, majčinu dušicu , sve dinstajte oko 10ak minuta dok povrće ne dobije braonkastu boju. Dodajte vino i dinstajte još 15ak minuta dok se tečnost ne smanji na jednu trećinu. Dodajte zečetinu i pileći bujon i kuvajte oko 25 minuta.

  3. Ponovo izvadite zečetinu sa kašikom sa šupljim dnom tako da se dobro procedi i ostavite sa strane. Pojačajte temperaturu i kuvajte još 15ak minuta dok se sadržaj ne smanji za polovinu povremeno mešajući. Dodajte srca, bubrege i džigericu i kuvajte oko 5 minuta dok ne postanu tvrdi. Zatim izvadite i stavite u blender. Tečnost procedite i naspite u blender, i izblendujte. Začinite sa solju i biberom i stavite po strani. Povrće ostavite po strani zajedno sa zečetinom.

  4. Uzmite tiganj i stavite preostali maslac, šećer, 2 šolje vode i luk isečen na kolutove. Zagrejte na jakoj temperaturi, zatim smanjite na srednju dok voda ne ispari a luk se ne karamelizuje. potom dodajte slaninu i pecite dok ne postane hrskava, oko 8 minuta. Izvadite slaninu na papirni ubrus, zatim u isti tiganj dodajte šampinjone i na srednje jakoj temeperaturi pržite dok ne poprime zlatnu boju, oko 5 minuta.

  5. Sastavite sve u veliki tiganj tako što ćete procediti sos u tiganj, dodati zečetinu, slaninu i pečurke i zagrejati sve na srednju temepraturu. Poslužite toplo. Kao prilog možete dodati srednje kuvanu testeninu ili pire krompir.

Pečeni kunić u predivnom mix sosu

Zapečeni kunić
Pečeni kunić u predivnom mix sosu
Vreme pripreme
20 mins
Vreme kuvanja
50 mins
Gotovo za
1 hr 10 mins
 
Obrok: Main Course
Kuhinja: American
Ključna reč: pečena zečetina, ukusna zečetina, ukusan kunić
Broj obroka: 4
Autor: By FANNIE MCCOY @ZAYDEN2
Sastojci
  • 5 isečenih listića slanine
  • 1,5 kg mesa kunića isečeno na komade (jedan kunić)
  • mlevena slatka aleva paprika
  • mleveni crni biber
  • 1 čaša brašna
  • 100 grama pečurke, sečene na listiće
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 sečena zelena paprika
  • 2 češnja belog luka, sitno mrvljena
  • 1 čaša pilećeg bujona
  • 1 kafena kašika worcestershire sosa
  • 1/2 kafene kašike senfa
Uputstvo za pripremu
  1. U tiganju pržiti slaninu dok ne postane hrskava. Ocediti je na papirnom ubrusu, iseći i ostaviti sa strane. U tiganju neka ostane mast od pržene slanine.

  2. Komade mesa začinite sa crvenom paprikom i biberom, a potom uvaljajte u brašno i propržite na srednjoj vatri, u tiganju podmazanom sa mašću istopljene slanine. Izvadite mesko kad malo porumeni.

  3. U tiganj stavite pečurke, dodajte luk, beli luk, zelenu papriku. Dinstajte oko 5 minuta ili dok ne omekša, povremeno mešajući.

  4. Sada dodajte pileći bujon, worcestershire sos i senf, povrću u tiganju. Malo promešajte pa dodajte proprženo meso kunića. Ceo sadržaj treba da prokuva, i da se krčka oko 50 minuta ili dok meso kunića ne omekša.

  5. Izvadite meso u posudu za posluživanje, prelijte sa sosom koji je preostao u tiganju. Zatim pospite sa seckanom slaninom i poslužite.

    Prijatno!!!

Grilovani marinirani kunić

Grilovani marinirani kunić
Vreme pripreme
15 mins
Vreme kuvanja
45 mins
Priprema roštilja za upotrebu
20 mins
Gotovo za
1 hr 10 mins
 

Biljke samlevene drvetom daju kuniću neverovatan ukus, pogotovu kada dođu u dodir sa dimom!

Obrok: Main Course
Kuhinja: Italian
Ključna reč: Zečetina na roštilju, grilovani kunić, ukusan kunić
Broj obroka: 4
Kalorije: 508 kcal
Autor: Jamie Oliver
Sastojci
  • 1.2 kg Meso kunića
  • 1 šaka sveže ubranih listova majčine dušice i ruzmarina
  • 4 očiščena češnja belog luka
  • Maslinovo ulje
  • 1 Limun, sok od 1 ceđenog limuna
  • 1 kafena kašičica meda
  • 4 deblja parčeta lepo prošarane slanine
  • So
  • Sveže mleveni crni biber
Uputstvo za pripremu
  1. Ovaj recept je napisan da bi se pre svega pripremao na roštilju jer će ukus biti neverovatan, ali takođe može da se sprema i u rerni na 200 C. Ukoliko obrok pripremate u rerni, nekoliko puta okrenite meso kunića prilikom pečenja, kako bi se svi komadi i delovi ravnomerno ispekli. Ukoliko ga pak spremate na roštilju, trebaće vam 5 drvenih ili metalnih ražnjića (ukoliko koristite drvene, namočite ih u maslinovo ulje). Bilo da obrok pripremate u rerni ili na roštilju, ovo su okvirna vremena pečenja mesa kunića:

    a. Meso oko rebara (potrbušina ili trup) 25 do 30 minuta;

    b. Bubrezi i džigerica 5 minuta;

    c. Rebra i leđa 15 do 20 minuta;

    d. Zadnje i prednje noge 35do 40 minuta.

  2. Stavite komade kunića u posudu. Koristeći tučak, lupajte ili rastrgnite listove majčine dušice i ruzmarina do sitnih komadića, zatim dodajte karanfile i češnjak i ulupajte ponovo. Dodajte 8 kašika maslinovog ulja, limunovu koricu i sok od limuna i med sipajte preko mesa kunića. Stavite meso stranu i pustite da odstoji dok vi pripremate vatru za roštilj.

  3. Sada ću malo govoriti o ukusu. Uzmi par grančica sveže majčine dušice i svežite ih kao malu četku. Svaki put kada okrenete meso na roštilju, umočite četku od majčine dušice u marinadu gde se nalazio kunić, i premažite meso da biste dobili divan ukusni sloj ukusa. Ovaj kunić će biti zaista ukusan!

  4. Izvadite meso iz marinade i začinite solju i biberom, a marinadu držite po strani. Stavite slaninu u sendvič između 2 komada potrbušine pomoću 3 ražnjića. Stavite prednje i zadnje noge na roštilj. Kada se peku oko 10 minuta, stavite potrbušinu. Nakon 10 minuta stavite leđa i rebra. Pobrinite se da okrećete meso često. Pazite na to tako što ćete kontrolisati temperaturu i neprekidno ga premazivati marinadom. Zarežite svaki bubreg tri do četiri puta i otvorite ih kao knjigu. Isecite džigericu na 4 dela i stavite po jedan komad na svaki preostali ražnić, a zatim bubreg i višak džigerice.

  5. Kada su svi komadi mesa prelepo pečeni, dodajte komadiće bubrega i džigerice na roštilj i pecite dok ne dobijete zlatnu boju, zajedno sa preostala dva parčeta slanine. Posle nekoliko minuta, kada se slanina zarumeni, stavite je na vrh mesa na hladnijem kraju roštilja. Sada pozovite goste za sto!

  6. Kunića možete poslužiti bilo kojim belim pasuljom ili pečenim krompirom, ili povrćem na žaru, ili različitim salatama - to zaista zavisi od toga kako se osećate i kakvo je vreme. Samo stavite veliku posudu izabranog priloga na sredinu stola i poslužite sve meso na dasci. Divno ide sa čašom belog vina. Prosto, jednostavno i baš sjajno!