Grilovani marinirani kunić

Grilovani marinirani kunić
Vreme pripreme
15 mins
Vreme kuvanja
45 mins
Priprema roštilja za upotrebu
20 mins
Gotovo za
1 hr 10 mins
 

Biljke samlevene drvetom daju kuniću neverovatan ukus, pogotovu kada dođu u dodir sa dimom!

Obrok: Main Course
Kuhinja: Italian
Ključna reč: Zečetina na roštilju, grilovani kunić, ukusan kunić
Broj obroka: 4
Kalorije: 508 kcal
Autor: Jamie Oliver
Sastojci
  • 1.2 kg Meso kunića
  • 1 šaka sveže ubranih listova majčine dušice i ruzmarina
  • 4 očiščena češnja belog luka
  • Maslinovo ulje
  • 1 Limun, sok od 1 ceđenog limuna
  • 1 kafena kašičica meda
  • 4 deblja parčeta lepo prošarane slanine
  • So
  • Sveže mleveni crni biber
Uputstvo za pripremu
  1. Ovaj recept je napisan da bi se pre svega pripremao na roštilju jer će ukus biti neverovatan, ali takođe može da se sprema i u rerni na 200 C. Ukoliko obrok pripremate u rerni, nekoliko puta okrenite meso kunića prilikom pečenja, kako bi se svi komadi i delovi ravnomerno ispekli. Ukoliko ga pak spremate na roštilju, trebaće vam 5 drvenih ili metalnih ražnjića (ukoliko koristite drvene, namočite ih u maslinovo ulje). Bilo da obrok pripremate u rerni ili na roštilju, ovo su okvirna vremena pečenja mesa kunića:

    a. Meso oko rebara (potrbušina ili trup) 25 do 30 minuta;

    b. Bubrezi i džigerica 5 minuta;

    c. Rebra i leđa 15 do 20 minuta;

    d. Zadnje i prednje noge 35do 40 minuta.

  2. Stavite komade kunića u posudu. Koristeći tučak, lupajte ili rastrgnite listove majčine dušice i ruzmarina do sitnih komadića, zatim dodajte karanfile i češnjak i ulupajte ponovo. Dodajte 8 kašika maslinovog ulja, limunovu koricu i sok od limuna i med sipajte preko mesa kunića. Stavite meso stranu i pustite da odstoji dok vi pripremate vatru za roštilj.

  3. Sada ću malo govoriti o ukusu. Uzmi par grančica sveže majčine dušice i svežite ih kao malu četku. Svaki put kada okrenete meso na roštilju, umočite četku od majčine dušice u marinadu gde se nalazio kunić, i premažite meso da biste dobili divan ukusni sloj ukusa. Ovaj kunić će biti zaista ukusan!

  4. Izvadite meso iz marinade i začinite solju i biberom, a marinadu držite po strani. Stavite slaninu u sendvič između 2 komada potrbušine pomoću 3 ražnjića. Stavite prednje i zadnje noge na roštilj. Kada se peku oko 10 minuta, stavite potrbušinu. Nakon 10 minuta stavite leđa i rebra. Pobrinite se da okrećete meso često. Pazite na to tako što ćete kontrolisati temperaturu i neprekidno ga premazivati marinadom. Zarežite svaki bubreg tri do četiri puta i otvorite ih kao knjigu. Isecite džigericu na 4 dela i stavite po jedan komad na svaki preostali ražnić, a zatim bubreg i višak džigerice.

  5. Kada su svi komadi mesa prelepo pečeni, dodajte komadiće bubrega i džigerice na roštilj i pecite dok ne dobijete zlatnu boju, zajedno sa preostala dva parčeta slanine. Posle nekoliko minuta, kada se slanina zarumeni, stavite je na vrh mesa na hladnijem kraju roštilja. Sada pozovite goste za sto!

  6. Kunića možete poslužiti bilo kojim belim pasuljom ili pečenim krompirom, ili povrćem na žaru, ili različitim salatama - to zaista zavisi od toga kako se osećate i kakvo je vreme. Samo stavite veliku posudu izabranog priloga na sredinu stola i poslužite sve meso na dasci. Divno ide sa čašom belog vina. Prosto, jednostavno i baš sjajno!