Poljoprivredno gazdinstvo
Po zoološkoj sistematizaciji domaći kunić spada u kolo kičmenjaka (Orbis vertebrata), klasu sisara (Classis mammalia), podklasu placentalnih sisara (Subclassis placentalia), red glodara (Ordo prodentis), familiju zečeva (Familia lepus).
Pitomi kunić postao je od divljeg kunića (Oryctolagus cuniculus) koji je živeo u zemljama oko sredozemnog mora, a naročito u Španiji i južnoj Francuskoj. Španija je bila centar za pripitomljavanje kunića, odakle su raseljavani po srednjoj Evropi, severnoj Africi i srednjoj Aziji, gde su puštani na slobodu radi lova.
Prema podacima E.A. Vagina i N.S. Zusmana, na ostrvo Porto Santo, blizu Madeire puštena je 1418. godine jedna ženka sa mladima. Na ostrvu je bilo dovoljno hrane i nije bilo zveri mesoždera. Kunići su se za relativno kratko vreme toliko razmnožili da su ugrožavali opstanak tamošnjih naseljenika, koji su morali da napuštaju ostrvo. Prema podacima A. Grina (1952.) u Nemačkoj su prvi divlji kunići pušteni 1300. godine na ostrvo Severnog mora – Amrum. Posle 100 godina (1407.) , kunići su preneti na ostrvo Šverin, koje je po njima nazvano kunićskim ostrvom, sa koga su se kunići raselili po pojasu Baltičkog mora.
Radi visoko dijetetskih, odnosno po zdravlje korisnih svojstava mesa, počelo je pripitomljavanje divljih kunića, ali vreme početka ovog procesa nije tačno utvrđeno, ali se smatra da je počelo pre oko 150-200 godina. Ono što je svakako poznato je da su veliki uspesi u gajenju kunića postignuti u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Engleskoj, Italiji, Australiji, Švajcarskoj i Danskoj tako da je njihovo meso postalo veoma cenjeno u tim zemljama. U restoranima velikih evropskih gradova pripremaju se veoma ukusna jela od mesa kunića. U Parizu se godišnje potroši više od 3 miliona kunića. Sredinom 20. veka, porastom gradskog stanovništva povećane su potrebe za mesom, a samim tim je i kunićarstvo bilo okrenuto proizvodnji rasa za meso. Sa pojavom industrijskih preduzeća za preradu krzna koji su krzno kunića doveli u red krzna najskupocenijih zveri, počela je i veća orijentacija na odgoj rasa sa kvalitetnim krznom.
Recent Comments