Ragu od kunića sa crvenim vinom

Ragu od kunića sa crvenim vinom (Civet de Lapin)

Utisak: Ovo jelo je neverovatno ukusno!!!

Obrok: Main Course
Kuhinja: French
Ključna reč: zeciji gulaš, zečiji ragu, ukusna čorba od kunića
Broj obroka: 6
Autor: chef Jean-Louis Palladin
Sastojci
  • 4 supene kašike maslaca
  • 3 supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 2 komada kunića, isečenih na 6 delova (izdvojte sa strane džigericu, bubrege i srca)
  • So i sveže mleveni crni biber
  • 1 srednja glavica crnog luka (sitno seckani)
  • 4 češnja belog luka (izgnječen i iseckan)
  • 1 praziluk (samo beli deo, opran)
  • 2 oguljene šargarepe
  • 1 oguljeni celer
  • 2 stabljike celera
  • 3 grančice svežeg ruzmarina
  • 6 grančica svežeg timijana (majčine dušice)
  • 1 lovorov list
  • 3 šoljice suvog crvenog vina
  • 4 šolje pilećeg bujona
  • 1 glavica crnog luka (oguljen)
  • 1 supen1 kašika šećera
  • 150 grama slanine
  • 400 grama šampinjona
Uputstvo za pripremu
  1. Istopite 2 supene kašike maslaca i 2 kašike maslinovog ulja u velikom dubokom tiganju na srednjoj temperaturi. Zeca začinite sa solju i biberom i pržite dok ne porumeni, 3-5 minuta na jednoj strani, zatim okrenite na drugu. Uklonite zečetinu iz tiganja tako da je iscedite od ulja. Smanjite temeraturu na srednju, dodajte crni i beli luk i prodinstajte oko 5 minuta.

  2. Iseckajte praziluk, šargarepu, pa sa celerovim korenom i listom sve dodajte u tiganj. Dodajte i lovorov list, majčinu dušicu , sve dinstajte oko 10ak minuta dok povrće ne dobije braonkastu boju. Dodajte vino i dinstajte još 15ak minuta dok se tečnost ne smanji na jednu trećinu. Dodajte zečetinu i pileći bujon i kuvajte oko 25 minuta.

  3. Ponovo izvadite zečetinu sa kašikom sa šupljim dnom tako da se dobro procedi i ostavite sa strane. Pojačajte temperaturu i kuvajte još 15ak minuta dok se sadržaj ne smanji za polovinu povremeno mešajući. Dodajte srca, bubrege i džigericu i kuvajte oko 5 minuta dok ne postanu tvrdi. Zatim izvadite i stavite u blender. Tečnost procedite i naspite u blender, i izblendujte. Začinite sa solju i biberom i stavite po strani. Povrće ostavite po strani zajedno sa zečetinom.

  4. Uzmite tiganj i stavite preostali maslac, šećer, 2 šolje vode i luk isečen na kolutove. Zagrejte na jakoj temperaturi, zatim smanjite na srednju dok voda ne ispari a luk se ne karamelizuje. potom dodajte slaninu i pecite dok ne postane hrskava, oko 8 minuta. Izvadite slaninu na papirni ubrus, zatim u isti tiganj dodajte šampinjone i na srednje jakoj temeperaturi pržite dok ne poprime zlatnu boju, oko 5 minuta.

  5. Sastavite sve u veliki tiganj tako što ćete procediti sos u tiganj, dodati zečetinu, slaninu i pečurke i zagrejati sve na srednju temepraturu. Poslužite toplo. Kao prilog možete dodati srednje kuvanu testeninu ili pire krompir.